Manuel Vites Sistemleri
Baskı, balata ve bilye olarak 3 parçadan oluşmaktadır. Birbirinden ayrı olan bu parçalar birleştiğinde şanzıman ve motor arasındaki bağlantıyı düzenleyerek debriyaja bastığınızda şanzımanın motordan ayrılmasını sağlar ve bu size araç çalışırken yada giderken vites değiştirme olanağı sunar. Debriyaj seti değişirken baskı balata ve bilye olarak değişir.
Baskı balata ve debriyaj bilyesi olarak çalışır. Siz debriyaj pedalına bastığınızda debriyaj bilyesi baskının üzerindeki şemsiyelere basar ve debriyaj balatası volan ve baskı arasında boşa çıkar. Bu aslında şu demek oluyor : motor ile şanzıman arasındaki bağlantıyı kesmiş oluyorsunuz. Bu durum size vites değiştirme olanağı sağlıyor. Yani siz debriyaja bastığınızda debriyaj + debriyaj Bilyesi + debriyaj balatası + Volan parçaları üzerindeki baskıyı kaldırmış oluyorsunuz. Debriyajdan ayağınızı çektiğinizde tam tersi durum oluyor yani baskı şemsiyeleri üzerindeki baskı kalkmış, debriyaj balatası volan ve baskı arasında sıkışması durumunda siz aracınızı hareket ettirmiş oluyorsunuz.
Otomatik Vites Sistemleri
Sürücünün vites koluyla vites değiştirmediği ve debriyaj pedalına basmadığı, vites geçişlerinin otomatik olarak yapıldığı vites kutusuna genel anlamda otomatik vites denir. Debriyaj pedalı bulunmaz. Vites geçişleri, sürüş şartlarına bağlı olarak şanzıman kontrol ünitesi (ecu-mekatronik-beyin) tarafından otomatik olarak gerçekleştirilir. Manuel şanzımana kıyasla büyük bir sürüş konforu sağlar.
Otomatik Şanzıman Çeşitleri:
A) Otomatik vites kutuları:
*Klasik tam otomatik vites kutuları
*CVT Şanzımanlar
B) Yarı otomatik vites kutuları
*Tek kavramalı yarı otomatik şanzımanlar (Kuru Kavrama)
*Çiftkavramalı yarı otomatik şanzımanlar (Islak ve Kuru Kavrama)
Aracınızın şanzıman bakımı tamiri ve değişimi için 0531 765 40 86 dan bilgi alabilirsiniz